Stress

Stress er en kilde til stor bekymring.

Ud fra mit perspektiv er stress den værste nutidige sygdom.

Men hvorfor skal det omtales her?

Fordi hvis man lider af langvarigt stress, kan en af symptomerne være mave- og tarmproblemer, herunder forstoppelse, oppustet mave og luft i maven.

Lider du af stress, ja så kan du tilpasse dig nok så meget af det ovenstående, men det er stressen der skal håndteres, for at du bliver kureret i tarmene.

Som jeg tidligere har skrevet er jeg IKKE læge. Men jeg har erfaringer med stress, hvem har efterhånden ikke det.

 

Men hvorfor får man stress:

Stress er typisk ledsaget af forandringer i ens tilværelse. Jeg lister nedenfor en række mulige forandringer op, som tydeligt illustrerer, at alle kan rammes af stress. Om man bliver ramt afhænger af den enkeltes følsomhed overfor pres, som vil ændre sig konstant igennem hele livet. Er man i god balance kan man tåle mere pres, hvor en ubalance vil øge risikoen for at bliver stressramt væsentligt. Vi er alle potentielle ofre og selvom vi kan føle os sikre det ene øjeblik, ser det næste måske ganske anderledes ud.

 

Mulige forandringer, som kan give stress symptomer:

  • Dødsfald i nærmeste familie.
  • Personlig sygdom eller fysisk skade.
  • At flytte.
  • At optage lån.
  • At blive gift.
  • At blive gravid.
  • At gå på pension.
  • Ændring af ens vaner.

osv.

 

Ved du om du lider af stress?

Du har højst sandsynligt oplevet en af de oplistede forandringer ovenfor eller en anden gennemgribende livsændring.

 

Det er meget sandsynligt at du ikke føler dig stresset og det håber jeg virkelig. Men ligeså sandsynligt er det, at du føler dig stresset. En meget høj procentdel af danskerne føler sig stresset dagligt og da mave- og tarmproblemer er et af de virkelige farlige faresignaler på stress, ville jeg undersøge det nærmere, hvis jeg var dig.

Bemærk: Det skræmmende er, at også gode ændringer i ens tilværelse kan give stress.

En gang stress, måske, altid stress. Det er hårde ord, omend der er sandhed i det. Når du først har fået stress, er det svært at komme af med igen.

Det værste er (som beskrevet ovenfor) at stress er så nemt at få.

Her er mit eget eksempel:

Efter jeg kom tilbage på arbejde efter barselsperiode med barn nr. 2, døjede jeg med en imponerende træthed. Jeg blev til sidst overbevist om, at jeg led af en sygdom eller som minimum havde vitaminmangel og jeg tog til lægen. Jeg fik taget en række blodprøver, ventede dagevis imens de blev testet og fik til sidst svar.

Alle mine prøver var fine, jeg fejlede intet, men det forklarede ikke min voldsomme træthed. Sygeplejerske spurgte til mig og jeg fortalte at jeg var vendt tilbage til arbejde efter barn nr. 2. Nåhhh sagde sygeplejersken, så lider du bare af stress.

…..

Det er måske ganske normalt at lide lidt af stress efter en endt barselsperiode. I bås med mig og mange andre. Og det giver mening. Søvnforstyrrelser i mange måneder, øget ansvar, flere der kalder på en, flere man skal tage hensyn til og så videre.

Tilstanden er almindelig og sandsynligvis ufarligt i en periode. Hvad sker der, hvis stressniveauet fortsætter? Der sker desværre en forøget risiko for langvarig stress, hvor et af symptomerne er mave- og tarmproblemer.

Når man først er lidt stresset, er der en ubalance og som nævnt kan ændringer i vaner forværre stressniveauet. Forværret stress kan komme af noget så enkelt som det nævnte nedenfor:

– Stress grundet for stort motionsprogram, pas på.

– Stress grundet ubehag i maven

– Stress grundet vægtstigning.

For slet ikke at glemme de største kildet til stress:

Udfordringen er, at stress kan vise sig på et utal af måder. I min erfaring er listen uden ende og derfor er det svært entydigt at identificere den.

Eksempler på hvorledes stress kan vise sig som et fysisk symptom:

Hikke, forkølelsessår, psoriasis, tarmproblemer, trøstespisning, udslet, ondt i maven, mavesår, migræne.

Det er vigtigt at identificere en stress sygdom, inden den bliver for alvorlig og kan give meget alvorlige sygdomme eller misbrug.